Neem contact op via : 06 - 10 55 97 99|trudy@hoogelandadministratiekantoor.nl
Vereniging2017-02-22T16:25:11+01:00
  

VERENIGING

Heeft u een doel om bijvoorbeeld uw winkelgebied te verbeteren en wilt u met anderen samenwerken om dit te bereiken, dan kunt u kiezen voor de vereniging als rechtsvorm. Een vereniging heeft minstens 2 leden. De hoogste macht ligt bij de ledenvergadering, waarin de leden in principe allemaal
1 stem hebben. De ledenvergadering benoemt het bestuur. Het bestuur heeft de leiding over de dagelijkse gang van zaken in de vereniging. Een vereniging mag wel winst maken, maar die moet ten goede komen aan het gemeenschappelijke doel.

Er zijn 2 soorten verenigingen:

1)Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid

U richt deze op met een akte van de notaris. In deze akte staan de regelementen. Hierin staan onder andere de naam, vestigingsplaats en doel van de vereniging. Ook staat in de regelementen hoe een algemene ledenvergadering wordt bijeen geroepen en wat er gebeurt na ontbinding van de vereniging. Als u de regelementen wilt wijzigen, moet u langs de notaris. Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

U bent als bestuurder in principe niet met uw privévermogen aansprakelijk voor de verplichtingen.

2)Vereniging met beperkte bevoegdheid

Dit is een vereniging die niet via de notaris is opgericht. U bent als bestuurder met uw privévermogen aansprakelijk voor de verplichtingen. U kunt uw aansprakelijkheid wel beperken door de vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Een vereniging met onderneming betaald VPB (vennootschapsbelasting). Of een vereniging btw moet betalen, hangt af van uw specifieke situatie. Wij helpen u graag met het uitzoeken of uw vereniging btw-plichtig is of niet.

Bestuurders van verenigingen zijn in principe niet in loondienst en vallen daarom niet onder de werknemersverzekeringen. Verenigingen kunnen wel werknemers in dienst hebben.

3)Vereniging van Eigenaars (VvE)

Alle appartementseigenaren in Nederland zijn verplicht lid van een VvE. Deze behartigt de gemeenschappelijke belangen, zoals onderhoud van het gebouw en technische installaties. Elke VvE moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ga naar de bovenkant